Psychosomatische klachten

Psychosomatische klachten

Betekenis: psyche betekent geest, soma betekent lichaam. Onverwerkte gevoelens of stress kunnen zich uiten via het lichaam. Psychosomatische klachten zijn lichamelijke klachten die een psychische oorzaak hebben en geen lichamelijke. Dat betekent dat artsen geen lichamelijke verklaring voor de klachten kunnen vinden.

.

Lichaam en geest, een onafscheidelijk duo

Iets wat voor mij niet vreemd is. Ieder van ons heeft namelijk 3 lichamen;

  • Ons fysieke lichaam
  • Emotionele lichaam en
  • Spirituele lichaam

Deze zijn met elkaar verbonden en hebben daarom invloed op elkaar. Daar waar de medische wereld ophoudt, ga ik verder zoeken naar mogelijkheden tot herstel en verlichting.

Klacht tussen waarheid en waanzin

Het is niet makkelijk, want we willen graag als mens alles weten en alles onder een naam/noemer verwoorden. Maar voor sommige dingen zijn nog geen woorden gevonden. Ik kan me voorstellen hoe naar het is, als jouw klacht tussen waarheid en waanzin gedefinieerd wordt.

Helaas krijgen psychosomatische klachten regelmatig een ongunstig karakter, overdrijven, ziek zijn zonder aanwijsbare (medische) reden, mentale onzin. Maar je zal er maar last van hebben en je arts kan geen medisch aanwijsbaar antwoord geven. Dat geeft onrust…

Psychosomatische klachten aanpakken

In dit soort situaties kan mijn hulp het verschil maken. Samen gaan we opnieuw observeren, overleggen en voelen. We doen oefeningen en ik raak je fysiek aan. Blanco en neutraal, zonder (voor) oordeel ga ik aan de slag met jouw ‘zwakke lichamelijke plek’ (hoofdpijn, migraine, lage rugpijn, nekpijn, stress), maar ook met je emotionele en spirituele lichaam en worden mogelijke oorzaken aan het licht gebracht. Een holistische aanpak van 3 lichamen, want tussen die 3 zitten verbanden.

Zo werken we samen aan jouw herstel van het evenwicht tussen spanning en ontspanning. Maak ik je bewust van hoe je in het leven staat en hoe jij daar zelf invloed op hebt. Zo leer je je eigen lichaam te begrijpen en je grenzen te respecteren.