fbpx

Week van het Geluk

Geluk of ongeluk…. Overkomt je dat of doe je daar iets voor?

Laat ik beginnen met een oude Italiaanse mop, want die blijft vast plakken en dat is nou juist de bedoeling!

De mop gaat over een arme man die elke dag naar de kerk gaat en voor het beeld van een grote heilige bid: ‘Lieve heilige, alstublieft, alstublieft, alstublieft… zorg dat ik een keer de loterij win.’

Die smeekbede gaat maandenlang door. Tenslotte komt het geërgerde beeld tot leven, kijkt naar de smekende man en zegt vermoeid en vol afkeer: ‘Beste kerel, alsjeblieft, alsjeblieft, alsjeblieft…koop een lot!’

Als je iets in je leven wilt veranderen moet je er zelf wat voor doen of juist voor laten. We zijn zelf verantwoordelijk voor ons leven en kunnen zelf actie ondernemen om de lessen te leren die het universum voor ons in petto heeft.

Veel mensen willen dat niet horen en lijken nog altijd de excuuscultuur te willen handhaven. “ik mag dit niet vanwege mijn godsdient”, “mijn werk staat dat niet toe”, “ik ben zo omdat ik misbruikt ben, dik ben, nooit de kans heb gehad….”en nog veel meer excuses.

Selfcreation betekent zelf creëren ….Natuurlijk geven we handvaten, oefeningen, inzichten en lopen we een stukje mee aan jouw zijde op jouw levenspad. Maar uiteindelijk creëer jij je eigen leven en daarmee je geluk of ongeluk. Het vraagt veel moed om persoonlijke verantwoordelijkheid te nemen, met alle pijn en angst die met lessen van het leven te maken kunnen hebben. Maar je hoeft het niet alleen te doen.

Zo is het ook met geluk. Geluk is een inspanning, iets waar je voor gaat en waar je je best voor wilt doen om dat geluk naar je toe te halen. Deze zoektocht naar geluk/voldoening is niet alleen een daad van eigenbelang, maar ook een gift aan de wereld om je heen.

Want als jij jouw ellende opgeruimd hebt, dan staat het niet alleen jou niet meer in de weg, maar je bent ook geen struikelblok meer voor die ander. Daar kunnen zowel jij, als de mensen om je heen van genieten.

Maar:  “Wat kan ik dan doen om gelukkig te worden?”, hoor ik jullie denken….

Hier volgen een aantal tips:

  • Denk na over waar je blij van wordt en plan daar 1st tijd voor in. Pas daarna plan je de rest van je agenda (vol). Daar gaat het vaak mis…. We hebben het te druk en dan is er geen tijd meer over. Dus creëer 1st tijd voor dingen die jou voldoening geven (fietsen/lezen/schrijven/muziek/massage/goed gesprek) en pas daarna volgt de rest.
  • Kijk naar jezelf en laat je niet gek maken van wat de wereld om je heen, je wijs probeert te maken, over ‘wat geluk voor jou zou moeten inhouden’. Lach om statements die zogenaamd bepalend zijn voor goed/fout als deze; ‘Je hebt pas goede seks, als je 3x per week vrijt’ of ‘Je bent pas gelukkig als je vrienden hebt’. Geluk zit in jou en is niet afhankelijk van aantallen, hoeveelheden, materiaal of andere mensen.
  • Wees dankbaar voor wat je hebt: bv. gezondheid, huis, kinderen, werk, veilige leefomgeving, drinkwater. Soms verliezen we onszelf door te geloven dat alles wat social media ons laat zien “geluk” is. Maar dat is buitenkant/beelden en zijn moment opnames/shots. Wat ECHT is blijft bestaan en zit in jou.

We wensen je alle geluk van de wereld toe!!!

Trackback van jouw site.

Laat een reactie achter